Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka pieczone z ryżem i warzywami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka z kurczaka 1 kg
por (biała część)
cebula 1 sztuka
brokuł 250 gram
papryka czerwona 200 gram
kalafior 150 gram
fasolka szparagowa 150 gram
ryż 200 gram
woda 1.5 szklanki
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Udka pieczone z ryżem i warzywami

Kroki postępowania

1
Umyte warzywa pokroić: cebulę i pora w półpierścienie, paprykę w paski, kalafior i brokuł podzielić na różyczki , fasolkę w mniejsze kawałki.
Krok 1 - Udka pieczone z ryżem i warzywami       foto
2
Udka posypać przyprawą, solą i pieprzem.
Krok 2 - Udka pieczone z ryżem i warzywami       foto
3
Warzywa wymieszać i włożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać po wierzchu suchym ryżem i wlać wodę.
Krok 3 - Udka pieczone z ryżem i warzywami       foto
4
Na wierzch położyć udka, przykryć i wstawić do piekarnika z temperaturą 180 stopni na ok. godzinę. Gdyby w trakcie pieczenia okazało się, że ryż jest zbyt suchy to dolać odrobinę wody. Na dziesięć minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrywkę.
Krok 4 - Udka pieczone z ryżem i warzywami       foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 29.06.2016 21:36
bardzo fajne
gosia56 25.06.2016 17:55
pyszne mięsko;)
Mniam 25.06.2016 07:49
Bardzo lubię takie dania :)
Renata9 24.06.2016 21:55
Smaczny obiadek
pestka 24.06.2016 16:31
bardzo dobry obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak