Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Białe szparagi z sosem beszamelowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

sos

masło 1/4 kostki
mąka 70 gram
mleko 1/2 litra
Imbir mielony Prymat pół łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól i pieprz
koperek

Szparagi

szparagi białe 0.5 kg
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Białe szparagi z sosem beszamelowym

Szparagi myjemy i obieramy od główki w dół(główkę zostawiamy). Można do tego użyć zwykłej obieraczki do warzyw albo nożyka. Obcinamy twarde końcówki (mniej więcej 1/3 szparagi od dołu). Gotujemy je najlepiej w wysokim garnku,(aby główki wystawały), w osolonej wodzie przez około 10-15 minut. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i smażymy na zasmażkę. Troszkę ostudzamy i dodajemy mleko. Mieszamy, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dodajemy przyprawy i posiekany koperek. Wykładamy szparagi na talerz i polewamy sosem. Można jeszcze posypać koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 24.06.2016 21:33
Bardzo apetyczne danie
gosia56 24.06.2016 09:37
pycha szkoda ze tak szybko siękończą
SzczyptaChili 23.06.2016 15:26
Moja ulubiona propozycja szparagowa :)
Futka 23.06.2016 14:15
Przepyszne szparagi :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak