Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PANI WALEWSKA / PYCHOTKA – ciasto bez pieczenia

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

MASA

mleko 500 ml
żółtko jajek 2 szt
cukier 4 łyzki
mąka pszenna 3 łyzki
mąka ziemniaczana 2 łyzki
masło 200 g
cukier waniliowy 1 łyzka

DODATKOWO

herbatniki 200 g
powidła śliwkowe 150 g
migdały w płatkach 100 g
wiórki kokosowe 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: PANI WALEWSKA / PYCHOTKA – ciasto bez pieczenia

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąki, połowę mleka – miksujemy.

Resztę mleka gotujemy z cukrem waniliowym, a na gotujące wlewamy rozrobione mąki – gotujemy energicznie mieszając aż ;powstanie budyń, odstawiamy do wystudzenia.

Do wystudzonej masy dodajemy masło i wszystko razem dokładnie miksujemy – ma powstać gładki krem budyniowy.

Na blachę wyciągamy warstwę herbatników, smarujemy częścią powideł, przykrywamy 1/3 kremu.

Układamy kolejną warstwę herbatników -> powidła -> krem – herbatniki – krem.

Całość zasypujemy prażonymi wiórkami koksowymi z płatkami migdałów.

Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 01.07.2017 20:15
Wygląda smakowicie:)
Wiktoria29 24.06.2016 21:35
mniam, musi być pyszne
benka 23.06.2016 17:08
Bardzo apetyczne :)
Anna169Hosz 23.06.2016 12:28
Pyszne... chyba się skuszę:)
Malinka 23.06.2016 09:29
Ślinka cieknie na sam widok :)
Barbara13 22.06.2016 21:58
super ciacho
mirosława4 22.06.2016 20:20
szybkie i smaczne ciasto
KORAL 22.06.2016 19:55
Fajne ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak