Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy warkocz z serkiem śmietankowym i czerwoną porzeczką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn

drożdże świeże 25 g
mleko ciepłe 200 ml
cukier 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
mąka pszenna 2-3 łyżki

Ciasto

mąka pszenna 350 g
mąka krupczatka 150 g
jajko 2 sztuki
masło 82% 150 g , roztopione
cukier 150 g

Nadzienie

serek śmietankowy 135 g , kremowy
czerwona porzeczka 1/2 szklanki

Polewa

masło 82% 1 łyżka
czekolada mleczna 1/2 tabliczki

Porada

Drożdżówka jest lekko wilgotna od serka , kwaśna od owoców zaś słodka od polewy czekoladowej. Z chrupiącą skórką od mąki krupczatki. Można ja podać z masłem lub dżemem owocowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy warkocz z serkiem śmietankowym i czerwoną porzeczką

1.Zaczyn: Do miski wkruszamy drożdże , wlewamy ciepłe mleko ,dodajemy cukier , sól oraz mąkę. Składniki łączymy do powstania gęstości kwaśniej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min do urośnięcia.

2.Ciasto: Do miski wsypujemy mąki , dodajemy jajka , masło , cukier oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy gładkie , elastyczne ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od dłoni. ( ok 15 min) Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką , odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h. do podwojenia objętości.

3.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy , rozwałkowujemy cienko , zwijamy ścisło w rulon jak roladę.
Ciasto przecinamy wzdłuż nie do końca tworząc trzy paski.
Każdy pas smarujemy obficie serkiem śmietanowym , zaplatamy ciasto tworząc warkocz.
Wierzch posypujemy czerwoną porzeczką.
Drożdżowy warkocz pieczemy 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
4.Polewa: Nad kąpielą wodną rozpuszczamy masło z czekoladą.
Polewamy nią po wierchu drożdżówkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 23.06.2016 15:22
Dziękuję :)
Grazyna0211 22.06.2016 12:45
smaczne ciasto
molanka 22.06.2016 11:48
prezentuje się przepysznie
Krystyna32 22.06.2016 09:12
pyszności :)
norweska20 21.06.2016 23:17
wygląda bardzo apetycznie
MałaMi89 21.06.2016 22:19
Super przepis :)
SzczyptaChili 21.06.2016 21:24
Dziękuję :)
cukiereczek 21.06.2016 19:49
rewelacyjne ciasto
kd045 21.06.2016 18:27
Uwielbiam drozdzowe
RenataZ-et 21.06.2016 18:14
Pysznie wygląda
Wafelek2601 21.06.2016 18:05
Bardzo dobry
olkaaa 21.06.2016 17:58
fajny pomysł
Konczi 21.06.2016 17:13
Pyszniutki przepis
ilka01 21.06.2016 16:58
super przepis :)
Justi2401 21.06.2016 16:05
Wygląda niesamowicie :)
jagoda5913 21.06.2016 15:50
wygląda apetycznie :)
Agnieszka-87-25 21.06.2016 14:32
sama pyszność

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak