Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Clafoutis z czereśniami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czereśnie 1/2 kg
jajko 4 sztuki
cukier 1/2 szklanka
cukier waniliowy 1 torebka
mąka 2/3 szklanki
sól
słodka śmietana lub mleko 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Clafoutis z czereśniami

Czereśnie umyć, osączyć, usunąc ogonki wydrylować. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasny krem. Wsypać mąkę wymieszaną ze szczyptą soli i cały czas ucierając wlewać powoli śmietanę. Całośc utrzeć na gładką masę.
W wysmarowanej tluszczem formie ( żaroodpornym naczyniu) ułożyc na dnie czereśnie i zalać je ciastem. Clafouitis wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp 220 stopni. Po 10 minutach temp zmniejszyc do 180 stopni. i piec jeszcze przez 30 minut. Placek powinien sie delikatnie zrumienić .Podawać ciepły posypany cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

christopher1 28.08.2010 11:44
Smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak