Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z ziemniaka i jabłka z chipsem z boczku wędzonego

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 300 gram
czosnek 1 główka
seler 1 szt
cebula biała 2 szt
marchew 2 szt
boczek wędzony 200 gram
majonez 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 4 gram

Porada

Do zupy świetnie będzie komponowała się również posiekana natka pietruszki czy świeży lubczyk.

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z ziemniaka i jabłka z chipsem z boczku wędzonego

Warzywa myjemy obieramy z łupin. Cebulę przysmażamy w garnku na maśle do zrumienienia, dodajemy szczyptę cukru i soli. Dodajemy czosnek i przesmażamy około 2 minut. Kolejnym krokiem jest dodanie pozostałych warzyw. Warzywa można pokroić na mniejsze kawałki w celu szybszego ugotowania. Wszystko razem przesmażamy i mieszany. Dodajemy gałkę muszkatułową, liść laurowy, ziele angielskie. Dodajemy skórę z boczku wędzonego i mieszamy do wytopienia się tłuszczu.. Wszystkie składniki zalewamy około 2 l wody. Gotujemy do miękkości, około 30 min. W tym czasie możemy przygotować chipsy z boczku, kroimy boczek na cienkie plasterki, i przesmażamy go bez tłuszczowo do uzyskania chrupkich chipsów.
Warzywa miksujemy na gładką masę, jeżeli zupa wydaję się nam zbyt gęsta możemy dodać trochę wody. Na koniec dodajemy 2 łyżki majonezu tradycyjnego i przyprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Zupe dekorujemy chipsami z boczku.

SMACZNEGO !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak