Szarlotka z marcepanem

Szarlotka z marcepanem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyzeczka
  • cukier puder

    1 szklanka
  • masło

    1 i 1/2 kostka
  • jajka

    4 sztuki
  • kwaśna śmietana

    3 łyzki
  • jabłka

    1 kg
  • jajko

  • cukier

    2 łyżki
  • marcepan

    10 dag
  • mąka ziemniaczana

    1 łyzeczka
  • cynamon

    1 łyzeczka
  • rodzynki

    5 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wymieszać mąke proszek do pieczenia i cukier puder, całośc przesiać. Dodać masło, zóltka smietanę. Zagnieść ciasto zawinąc w folie i włozyć na godzinę do lodówki. Ciastem wylepić natluszczoną blachę, podpiec przez 10 min w temp 180 stopni. Jabłka obrać, podzielić na cwiartki, usunąc gniazda nasienne. Jabłka ułozyć na cieście rozbić jajko, zółtko utrzeć z cukrem i marcepanem, a z pozostałych białek ubić pianę. Pianę wymieszać z utartym zóltkiem mąka ziemniaczaną, cynamonem i rodzynkami.
Masę wylozyc na jabłka. Piec przez 50 min w temp 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

christopher1

28.08.2010 11:44
Uwielbiam marcepan w każdej postaci :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat