Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z marcepanem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
cukier puder 1 szklanka
masło 1 i 1/2 kostka
jajko 4 sztuki
kwaśna śmietana 3 łyzki
jabłka 1 kg
jajko
cukier 2 łyżki
marcepan 10 dag
mąka ziemniaczana 1 łyzeczka
cynamon 1 łyzeczka
rodzynki 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z marcepanem

Wymieszać mąke proszek do pieczenia i cukier puder, całośc przesiać. Dodać masło, zóltka smietanę. Zagnieść ciasto zawinąc w folie i włozyć na godzinę do lodówki. Ciastem wylepić natluszczoną blachę, podpiec przez 10 min w temp 180 stopni. Jabłka obrać, podzielić na cwiartki, usunąc gniazda nasienne. Jabłka ułozyć na cieście rozbić jajko, zółtko utrzeć z cukrem i marcepanem, a z pozostałych białek ubić pianę. Pianę wymieszać z utartym zóltkiem mąka ziemniaczaną, cynamonem i rodzynkami.
Masę wylozyc na jabłka. Piec przez 50 min w temp 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

christopher1 28.08.2010 11:44
Uwielbiam marcepan w każdej postaci :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak