Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz pod cytrynową panierką

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Marynata

Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 2 łyżeczka
olej rzepakowy 2 łyżeczki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 łyżeczka

Panierka

Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
olej rzepakowy 1 łyżka
skórka z cytryny 1 łyżka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 0,5 łyżeczki

ponadto

filet z dorsza 2 szt
cukinia 1 szt
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz pod cytrynową panierką

Kroki postępowania

1
Rybę myjemy, osuszamy. Składniki na marynatę łączymy ze sobą. Nacieramy nią rybę i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Krok 1 - Dorsz pod cytrynową panierką foto
2
Cukinię myjemy. Przecinamy wzdłuż na ósemki. Układamy na dno naczynia żaroodpornego i posypujemy ziołami prowansalskimi.
Krok 2 - Dorsz pod cytrynową panierką foto
3
Przygotowujemy panierkę. Na rozgrzaną patelnię dajemy olej, bułkę tartą, startą skórkę z cytryny oraz pieprz chilli. Lekko rumienimy.
Krok 3 - Dorsz pod cytrynową panierką foto
4
Rybę wykładamy na ułożone wcześniej cukinie. Posypujemy nią panierką cytrynową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.
Krok 4 - Dorsz pod cytrynową panierką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 19.06.2016 16:01
pyszna rybka
Krzysztof15 19.06.2016 07:19
bardzo smaczny
adelajda 18.06.2016 22:39
Dobra rybka :)
Urszula Świeca 18.06.2016 21:03
Pyszna rybka.))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak