Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezy z kremem straciatella i truskawkami

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

GNIAZDA BEZOWE

białko 4 szt
sól 1 szczypta
cukier 1 szkl
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
sok z cytryny 1/2 łyżeczki

KREM STRACIATELLA

śmietana kremowa 30% 1 szkl
cukier puder 1 łyżeczka
czekolada gorzka 50 g
truskawki świeże
mięta do dekoracji

Porada

Jeżeli chcemy, aby bezy były chrupiące to krem i truskawki wykładamy tuż przed podaniem. Po paru godzinach beza robi się miękka. Bezy można przygotować dużo wcześniej i zamknąć je w szczelnym pojemniku, wtedy nie zmiękną i pozostaną nadal chrupiące.

Przepis i sposób przygotowania na: Bezy z kremem straciatella i truskawkami

Kroki postępowania

1
Przygotować gniazda bezowe ubijając białka z solą do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier, po łyżce. Kolejną porcję należy wsypywać, kiedy miksowany cukier się rozpuści. Zmniejszyć obroty, dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Masa powinna być sztywna i lśniąca, bez odrobinek cukru. Nałożyć masę bezową do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy. Na papierze do pieczenia można narysować okręgi o średnicy około 6 cm lub masę wyciskać intuicyjnie zaczynając od środka, a kończąc na wyższych brzegach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 90*C z termoobiegiem i suszyć przez 2 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Najlepiej zostawiając blaty bezowe na całą noc.
Krok 1 - Bezy z kremem straciatella i truskawkami foto
2
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Delikatnie wmieszać startą na tarce jarzynowej czekoladę.
Krok 2 - Bezy z kremem straciatella i truskawkami foto
3
Krem nałożyć do gniazd bezowych. Jeżeli czekolada jest drobno starta można krem wycisnąć przez rękaw cukierniczy.
Krok 3 - Bezy z kremem straciatella i truskawkami foto
4
Na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki, lekko wciskając je w krem. Smacznego :)
Krok 4 - Bezy z kremem straciatella i truskawkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 23.04.2017 08:21
superowe beziki, słodkość
Róża1 31.08.2016 22:29
wyglądają obłędnie !!!!! :-)
Alex_M 27.06.2016 14:12
wspaniałe :)
IwonaKa 20.06.2016 23:54
ale pieknie wyglądają,spałaszowałabym je chętnie
IKrakowianka 18.06.2016 22:56
wyglądają idealnie :)
Wiktoria29 18.06.2016 19:47
uwielbiam takie desery
benka 18.06.2016 18:08
Takiemu deserowi trudno się oprzeć.
Benita 18.06.2016 12:06
wyglądają cudnie
Krystyna32 18.06.2016 12:03
bardzo apetyczny deser
Grazyna0211 18.06.2016 10:28
smaczny deser
ben-ka 18.06.2016 10:22
Jakie śliczne !!!
gosia56 18.06.2016 10:10
super ale słodkie;)
Futka 18.06.2016 10:02
Cudeńka! Wyglądają uroczo i bardzo smakowicie
Ewelina1991 18.06.2016 08:53
świetny deser
Wafelek2601 18.06.2016 08:45
Bardzo apetyczne
Babeczka35 18.06.2016 08:34
Muszą być pyszne.:)
Agnieszka-87-25 18.06.2016 07:47
pyszny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak