Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bagietki na zakwasie żytnim

3.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zakwas żytni 130 gram
mąka pszenna typ 550 2 szklanki
mąka pszenna typ 1850 1/2 szklanki
sól 1 łyżeczka
woda letnia 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Bagietki na zakwasie żytnim

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki włożyć do miski i wyrobić dość zwięzłe ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. W czasie wyrastania dwa razy krótko zagnieść.
Krok 1 - Bagietki na zakwasie żytnim foto
2
Podzielić na cztery części.
Krok 2 - Bagietki na zakwasie żytnim foto
3
Uformować bagietki na długość blachy z piekarnika. Przykryć ściereczką i zostawić na godzinę( gdy jest chłodno to na dłużej) do wyrośnięcia.
Krok 3 - Bagietki na zakwasie żytnim foto
4
Naciąć ostrym nożem, spryskać wodą i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni 25 minut.
Krok 4 - Bagietki na zakwasie żytnim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sezamek 19.06.2016 22:39
Świetne :)
Malinka 19.06.2016 12:09
Super domowe pieczywo!
Wiktoria29 18.06.2016 19:47
wyglądają bardzo smacznie
ben-ka 18.06.2016 10:23
Bardzo apetyczne.
gosia56 18.06.2016 10:11
super pieczywo;)
Babeczka35 18.06.2016 08:36
Muszą być pyszne.
Renata9 17.06.2016 22:40
Bardzo smaczne bagietki
Janina 17.06.2016 22:33
Pyszne domowe;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak