Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto z czekoladową pianką i porzeczkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO KRUCHE

mąka pszenna 2 1/2 szkl
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masło 200 g
cukier 1/3 szkl
żółtko jajek 6 szt

CZEKOLADOWA PIANKA BUDYNIOWA

białko 6 szt
sól 1 szczypta
cukier 1 szkl
budyń czekoladowy 2 op
olej rzepakowy 1/3 szkl
porzeczki czerwone 400 g

Porada

Wystudzone ciasto można oprószyć dodatkowo cukrem pudrem.

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z czekoladową pianką i porzeczkami

Kroki postępowania

1
Dobrze schłodzone masło posiekać z cukrem i przesianą mąką z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto.
Krok 1 - Kruche ciasto z czekoladową pianką i porzeczkami foto
2
Ciasto podzielić na dwie, równe części. Jedną zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Drugą część ciasta skruszyć na dno formy 21 x 30 i wstawić do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto podpiec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190*C.
Krok 2 - Kruche ciasto z czekoladową pianką i porzeczkami foto
3
Białka ubijać ze szczyptą soli, do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier, po łyżce. Kolejną porcję należy wsypywać, kiedy miksowany cukier się rozpuści.
Krok 3 - Kruche ciasto z czekoladową pianką i porzeczkami foto
4
Zmniejszyć obroty i wsypać budynie w proszku. Na końcu cienkim strumykiem wlać olej.
Krok 4 - Kruche ciasto z czekoladową pianką i porzeczkami foto
5
Budyniową piankę przełożyć na podpieczone ciasto i wyłożyć oczyszczoną porzeczkę, lekko wciskając ją w piankę.
Krok 5 - Kruche ciasto z czekoladową pianką i porzeczkami foto
6
Na wierzch zetrzeć zmrożoną część ciasta, przy użyciu tarki jarzynowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 60 min. Smacznego :)
Krok 6 - Kruche ciasto z czekoladową pianką i porzeczkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 31.08.2016 22:31
świetny przepis !!!!
Jagódka77 23.06.2016 20:18
super ciasto
IwonaKa 20.06.2016 23:55
świetne,lubię kruche ciasta
Ola1984 18.06.2016 07:28
Apetycznie wygląda :)
Babeczka35 16.06.2016 21:12
Musi być pyszne:)
ben-ka 16.06.2016 18:51
A moje czerwone porzeczki zjadły ptaszki !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Barbara13 16.06.2016 18:47
pyszne połączenie,coś w moim guście
noninka77 16.06.2016 18:36
Pyszności :)
Katarzyna59 16.06.2016 16:56
pychotka!!!
gusia1000 16.06.2016 16:22
Dobre ciasto.
IZABELA29 16.06.2016 16:07
bardzo pysznie wygląda
Franciszek 16.06.2016 13:10
dobre do kawy
berys18 16.06.2016 10:32
aż ślinka leci, pycha
Wacław 16.06.2016 10:28
znakomite ciasto :-)
Grazyna0211 16.06.2016 10:23
smaczne ciasto
dodi 16.06.2016 09:45
super wygląda i tak na pewno smakuje
Benita 16.06.2016 09:44
bardzo apetycznie wygląda
gosia56 16.06.2016 08:46
pyszne ciasto;)
benka 16.06.2016 08:13
Pysznie wygląda :)
Krzysztof15 16.06.2016 07:49
pyszne ciacho
norweska20 16.06.2016 00:42
apetyczna propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak