Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka pieczona w czosnku

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówka 300 g
ząbki czosnku 4 szt
Zioła prowansalskie suszone Prymat
sól
pieprz
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka pieczona w czosnku

Kroki postępowania

1
Karkówkę kroimy na kotlety i lekko rozbijamy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy w nim plastry karkówki. Posypujemy je z obu stron solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Polewamy kilkoma kroplami oleju i delikatnie wcieramy w mięso olej i przyprawy. Odstawiamy na 20 minut.
Krok 1 - Karkówka pieczona w czosnku foto
2
Obieramy ząbki czosnku i każdy kroimy na pół. Na plastrach mięsa układamy połówki czosnku.
Krok 2 - Karkówka pieczona w czosnku foto
3
Naczynie przykrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 10 minut, następnie temperaturę zmniejszamy do 140 C i pieczemy mięso przez 40-50 minut.
Krok 3 - Karkówka pieczona w czosnku foto
4
Upieczone mięso podajemy z ziemniakami, wierzch polewamy powstałym podczas pieczenia sosem.
Krok 4 - Karkówka pieczona w czosnku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 16.06.2016 09:46
pyszne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak