Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z herbatnikami
2. 750 ml mleka gotujemy z cukrami. Pozostałe 250 ml mieszamy z obiema mąkami i całymi jajkami. Mieszaninę wlewamy do gotującego się mleka ciągle mieszając. Kiedy budyń będzie gęsty wylewamy go na talerz i studzimy.
3. Miękkie masło ucieramy i dodajemy stopniowo zimny budyń.
4. Do garnka wkładamy wszystkie składniki na polewę i gotujemy przez 10 minut. Odstawiamy aby przestygła i zgęstniała.
5. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Śnieżki ubijamy z mlekiem. Pod koniec dolewamy rozpuszczoną żelatynę i ubijamy jeszcze przez chwilę. Ten etap wykonujemy dopiero na samym końcu.
6. Biszkopt nasączamy obficie wódką wymieszaną z wodą. Wykładamy połowę kremu i połowę polewy czekoladowej. Układamy herbatniki, drugą część kremu, ponownie herbatniki, resztę polewy, ostatnią warstwę herbatników, którą nasączamy. Na wierzch wykładamy bitą śmietanę i startą czekoladę.
7. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.