Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z herbatnikami

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto ( forma 25 x 40 )

jajko 6 szt
mąka pszenna 1 szklanka
cukier 1 szklanka
orzechy włoskie 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Krem

mleko 1 litr
jajko 4 szt
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczana 4 łyżki
cukier waniliowy 2 opakowania
masło 400 g

polewa

margaryna 250 g
mleko 2 łyżki
cukier 4 łyżki
kakao 1-2 łyżek
cukier waniliowy 1 opakowanie

bita śmietana

mleko 400 ml
bita śmietana w proszku 2 opakowania
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
gorąca woda 2-3 łyżki

dodatkowo

wódka 2-4 kieliszki
woda 500 ml
herbatniki 2 opakowania
czekolada mleczna

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z herbatnikami

1. Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier i stopniowo żółtka. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i na końcu rozdrobnione orzechy. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach.

2. 750 ml mleka gotujemy z cukrami. Pozostałe 250 ml mieszamy z obiema mąkami i całymi jajkami. Mieszaninę wlewamy do gotującego się mleka ciągle mieszając. Kiedy budyń będzie gęsty wylewamy go na talerz i studzimy.

3. Miękkie masło ucieramy i dodajemy stopniowo zimny budyń.

4. Do garnka wkładamy wszystkie składniki na polewę i gotujemy przez 10 minut. Odstawiamy aby przestygła i zgęstniała.

5. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Śnieżki ubijamy z mlekiem. Pod koniec dolewamy rozpuszczoną żelatynę i ubijamy jeszcze przez chwilę. Ten etap wykonujemy dopiero na samym końcu.

6. Biszkopt nasączamy obficie wódką wymieszaną z wodą. Wykładamy połowę kremu i połowę polewy czekoladowej. Układamy herbatniki, drugą część kremu, ponownie herbatniki, resztę polewy, ostatnią warstwę herbatników, którą nasączamy. Na wierzch wykładamy bitą śmietanę i startą czekoladę.

7. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sammakko 16.06.2016 18:46
Dziękuję bardzo i polecam. Ciasto wymaga trochę pracy ale jest tego warte :)
iziona 15.06.2016 20:30
Wyglada przecudnie :)
Ifa 15.06.2016 07:04
Ale ciacho! Mniam :-)
gusia1000 15.06.2016 00:29
Smacznie wygląda.
KORAL 14.06.2016 22:33
Wygląda świetnie
Barbara13 14.06.2016 21:25
jakie wypasione ciacho !
Iwusia 14.06.2016 21:12
ależ to ciasto ładne i smaczne
Renataj 14.06.2016 20:45
Bardzo apetyczne ciasto:)
IZABELA29 14.06.2016 20:31
jakie fajne ciasto
cukiereczek 14.06.2016 17:22
BOSKIE te ciasto
Anna169Hosz 14.06.2016 17:08
Niebo w gębie!
Wiktoria29 14.06.2016 16:33
rewelacyjne
Agnieszka-87-25 14.06.2016 14:42
ależ ładne
Jolcia_90 14.06.2016 14:20
mega ciacho :)
kloruś 14.06.2016 13:59
chętni bym skosztowała!
dodi 14.06.2016 12:53
jakie pyszności, mniam
Benita 14.06.2016 11:57
Wygląda lepiej niż z cukierni
Edita 14.06.2016 11:28
fajne ciasto
halina17 14.06.2016 11:20
Smacznie wygląda ciasto.
Futka 14.06.2016 11:19
Wspaniałe i niezwykle apetyczne ciasto :)
agnieszka214 14.06.2016 11:08
Bardzo fajnie wygląda
Mniam 14.06.2016 11:04
Ciasto wygląda przepysznie, aż chce się jeść :)
VioletoweKucharzenie 14.06.2016 10:53
ale apetyczne ciacho!
Grazyna0211 14.06.2016 09:35
smaczny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak