Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl
woda 1 szkl
masło stopione 0,5 szkl
jajko 6 szt
spirytus 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie

Wodę zagotować z masłem i cukrem, dodawać porcjami mąkę energicznie mieszając aż masa będzie odstawać od garnka, zdjąć z pieca. Do ciepłej masy dodawać po jednym jajku cały czas ucierać na końcu dodać spirytus. Na wysmarowanej blasze wyciskać szprycą kulki wielkości jajka. Piec w 220 st około 25 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smakoszek 09.10.2012 18:20
moje ulubione:)
Rybciia 24.08.2012 11:00
pyszne!!!
Krystyna32 11.02.2012 14:20
super
Emilia21 24.09.2011 09:50
rewelacja
Emilia21 24.09.2011 09:50
rewelacja
monika154 18.07.2011 14:01
fajne
Aniunia773 19.04.2011 12:30
uwielbiam ptyski:)
grazia1 20.03.2011 09:00
ale swietne te twoje pysie:)
Ewelina43
Ewelina43 17.11.2010 14:44
super wygladaja i smakuja
jarek4 14.11.2010 12:32
fajne
mysza666 06.11.2010 12:22
Do tego pewnie masa budyniowa albo bita śmietana:) Pycha:)
Margo1 29.08.2010 18:43
fajne
christopher1 28.08.2010 11:47
Bardzo łatwe
Agnieszka172 26.08.2010 21:42
a masę jaką dodajesz?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak