Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ryżowo-serowe z dipem jogurtowo-koperkowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

ryż 2 woreczki
ser żółty 15 dag
jajko 3 szt
cebula 1 szt
mąka 3 łyżki
kostka rosołowa 1 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka płaska
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
Koperek suszony Prymat 1 łyżka kopiasta
olej do smażenia

dip

jogurt naturalny 5 łyżek
oliwa 1 łyżeczka
papryka czerwona 0,5 szt
koperek 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Porada

Do przygotowania dipu użyłam gęstego jogurtu naturalnego i oliwy z oliwek by go trochę rozrzedzić - jeśli użyjemy jogurtu rzadszego nie ma potrzeby dodawać oliwy.

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ryżowo-serowe z dipem jogurtowo-koperkowym

Kroki postępowania

1
Ryż gotujemy /do miękkości/ w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej lub bulionie, odsączamy i studzimy. Cebule obieramy, drobno kroimy i szklimy na niewielkiej ilości oleju. Do ryżu dodajemy starty żółty ser, zeszkloną cebulę, mąkę, suszony koperek i przyprawy.
Krok 1 - Placki ryżowo-serowe z dipem jogurtowo-koperkowym foto
2
Następnie dodajemy rozmącone widelcem jajka. Wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Placki ryżowo-serowe z dipem jogurtowo-koperkowym foto
3
Na patelni rozgrzewamy olej. Z przygotowanej masy ryżowo-serowej formujemy placuszki i smażymy na patelni.
Krok 3 - Placki ryżowo-serowe z dipem jogurtowo-koperkowym foto
4
Placki obsmażamy na rumiano z obu stron i przekładamy na papierowy ręcznik by odsączyć z tłuszczu. Przygotowujemy dip: gęsty jogurt naturalny mieszamy z oliwą z oliwek , dodajemy drobno pokrojoną paprykę i koperek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy.
Krok 4 - Placki ryżowo-serowe z dipem jogurtowo-koperkowym foto
5
Placki ryżowo-serowe podajemy na gorąco. Mogą być dodatkiem do mięsa lub stanowić potrawę dla jaroszy.
Krok 5 - Placki ryżowo-serowe z dipem jogurtowo-koperkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 20.07.2016 14:12
bardzo dobre
JellyFruits 13.06.2016 09:46
a wygladaja jak kotlety mielone:-]
halina17 12.06.2016 22:40
Dobre placki
Bernadeta1 12.06.2016 21:33
chętnie bym zjadła taki obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak