Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwica wołowa filet mignon (medium rare) chipsy z jarmużu, marchew maślana i zapiekane ziemniaki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

polędwica wołowa 200 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 4 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 4 szczypty
olej do smażenia 100 g
marchewki 2 szt
jarmuż 50 g
woda gorąca 1 l
ziemniaki 8 szt
olej rzepakowy 20 g
woda zimna 2 l
masło 20 g
cukier 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica wołowa filet mignon (medium rare) chipsy z jarmużu, marchew maślana i zapiekane ziemniaki

Kroki postępowania

1
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut.
Krok 1 - Polędwica wołowa filet mignon (medium rare) chipsy z jarmużu, marchew maślana i zapiekane ziemniaki foto
2
Marchewki ścinami w plastry na mandolinie i podsmażamy na maśle przez 1 minutę.
Krok 2 - Polędwica wołowa filet mignon (medium rare) chipsy z jarmużu, marchew maślana i zapiekane ziemniaki foto
3
Odcedzamy ziemniaki i kroimy w łódeczki. Obtaczamy w oleju i pieczemy w piekarniku na złoty kolor przez 50 minut w temperaturze 150 C (termoobieg).
Krok 3 - Polędwica wołowa filet mignon (medium rare) chipsy z jarmużu, marchew maślana i zapiekane ziemniaki foto
4
Smarujemy steki olejem z każdej strony. Na mocno rozgrzanym oleju smażymy steki przez 3 minuty na stronę.
Krok 4 - Polędwica wołowa filet mignon (medium rare) chipsy z jarmużu, marchew maślana i zapiekane ziemniaki foto
5
Odstawiamy wołowinę na talerz na 2 minuty i doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony.
Krok 5 - Polędwica wołowa filet mignon (medium rare) chipsy z jarmużu, marchew maślana i zapiekane ziemniaki foto
6
Liście jarmużu wrzucamy do wrzątku na 20 sekund a potem do wody z lodem. Wyciągamy i posypujemy odrobiną cukru. Wykładamy wołowinę, obok ziemniaki z piekarnika, liście jarmużu i marchewki.
Krok 6 - Polędwica wołowa filet mignon (medium rare) chipsy z jarmużu, marchew maślana i zapiekane ziemniaki foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bertpvd 13.06.2016 11:35
gwarantuję, że na 100% to jest polędwica wołowa :)
bartek8585 13.06.2016 00:02
prezentuje się pięknie,. Nie wiem czy to jakość zdjęcia ale na patelni mięso wydaje się jasne jak wieprzowina.
Malinka 12.06.2016 15:37
Wszystko smacznie się prezentuje :)
KORAL 12.06.2016 13:12
Same wspaniałości..:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak