Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczano-kalafiorowa

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
kalafior 1 szt.
jajko 4 szt
śmietana kremówka 200 ml
ser żółty 5 dag
szynka gotowana 15 dag
sól i pieprz do smaku
tłuszcz do formy
natka pietruszki posiekana

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczano-kalafiorowa

Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać i pokroić w grube plastry. Kalafior oczyścić i ugotować w osolonej wodzie przez 15 minut. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, po środku ułożyć odsączony kalafior a w koło plastry ziemniaków. Jajka zmiksować z startym serem, śmietaną i przyprawami do smaku. Zalać zapiekankę i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Bezpośrednio przed podaniem, posypać pokrojoną w kostkę szynką i posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 11.06.2016 14:26
Smaczne jedzonko;))
JellyFruits 11.06.2016 14:12
ta szynka na wierzchu jakos wcale nie pasuje
Lis 11.06.2016 12:17
Bardzo smakowita:)
Renataj 11.06.2016 10:53
Apetyczna zapiekanka:)
Grazyna0211 11.06.2016 10:47
świetna zapiekanka
Ewelina1991 11.06.2016 07:43
fajna zapiekanka
Agnieszka-87-25 11.06.2016 07:17
mniam kusząca
halina17 10.06.2016 22:21
Dobra zapiekanka.
Renata9 10.06.2016 22:17
Fajna zapiekanka
MAR3STA 10.06.2016 22:15
genialna zapiekanka
gosia1988 10.06.2016 22:12
Smaczna zapiekanka
Motorek 10.06.2016 21:53
bardzo dobra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak