Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z pomarańczy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomarańcza 2 kg
cukier 1 kg
sok z cytryny 1 szt
skórka pomarańczowa 15 dkg

Porada

Idealnie nadaje się do różnego rodzaju ciast, do smarowania pieczywa.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z pomarańczy

Pomarańcze obrać ze skórki , oczyścić środki , pokroić w kostkę. Skórki oczyścić z miąższu, namoczyć w wodzie na około 1/2 godz. Pokroić w kostkę. Do garnka wlać 1/4 szklanki wody, dodać pokrojone pomarańcze, skórki i 1/2 kg cukru. Gotować 15 min, ciągle mieszając.
Garnek zdjąć z ognia, zmiksować blenderem, dodać 1/2 kg cukru i dalej smażyć około 1 godz. Pod koniec smażenia dodać sok z cytryny. Gorącym dżemem napełnić słoiki, zakręcić , odwrócić do góry dnem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sezamek 12.06.2016 20:36
Bardzo dobry
norweska20 09.06.2016 23:59
chętnie bym zjadła
smerfetka79 09.06.2016 23:55
pychotka...jeszcze taki domowy:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak