Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort bezowy z truskawkami

5.0
(63)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Tort bezowy z truskawkami, to idealny deser na każdą okazję. Chrupka beza, soczyste owoce i krem na bazie serka mascarpone, to połączenie, które skradło już nie jedno podniebienie. Wypróbujcie ten przepis szczególnie latem, kiedy możemy cieszyć się świeżymi, sezonowymi truskawkami.

Składniki:

Składniki na beze

białko 6 szt (duże jajka)
cukier 300 g
cukier brązowy 50 g
biały ocet winny 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
sól 1 szczypta

Składniki na krem

śmietana kremowa 36% 400 ml
serek mascarpone 500 g
cukier puder 5-6 łyżek
truskawki świeże 400 g

Dodatkowo

truskawki świeże 500 g
sok z cytryny 1/2 szt
cukier puder 3-4 łyżki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Tort bezowy z truskawkami

1. Przygotowanie bezy:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Przygotowujemy dwie duże blachy do pieczenia, które wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze przy pomocy talerza lub okrągłej tortownicy odrysowujemy dwa okręgi o średnicy 20 cm. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy biały i brązowy cukier, cały czas ubijając. Na koniec gdy piana jest już sztywna dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet.

2. Pianę wykładamy na narysowane okręgi. Wstawiamy do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i suszymy bezy przez 120-130 minut. Bezy będą chrupiące z zewnątrz, na spodzie, po bokach i w samym środku pozostaną wilgotne.

Dobrze jest upiec bezy dzień wcześniej. Po wyłączeniu piekarnika uchylamy drzwiczki i zostawiamy bezy do wystygnięcia.

3. Przygotowanie krem:
Pół kilograma truskawek myjemy i usuwamy szypułki, kroimy na mniejsze części. Truskawki odstawiamy na bok.

4. Serek mascarpone miksujemy. W drugiej misce ubijamy śmietanę na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Bitą śmietanę dodajemy do mascarpone i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy do kremu pokrojone truskawki i delikatnie mieszamy.

Krem przechowujemy w lodówce.

5. Przygotowanie sosu truskawkowego:
250 g truskawek myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w kostkę. Truskawki przekładamy do rondelka dodajemy cukier i sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Na koniec miksujemy na gładki sos.

6. Przygotowanie tortu bezowego z truskawkami:
Jeden z blatów kładziemy na paterze, nakładamy na niego połowę kremu, polewamy sosem i przykrywamy drugim blatem bezowym. Na wierzch nakładamy pozostały krem, polewamy resztą sosu i na wierzchu układamy pozostałe świeże truskawki. Całość możemy posypać cukrem pudrem.

Tort przechowujemy w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 24.07.2016 21:01
jak z najlepszej cukierni
iziona 11.06.2016 20:52
Deser jak marzenie :)
gusia1000 10.06.2016 20:05
Smaczny tort.
ben-ka 10.06.2016 15:15
Rewelacja !!!
Franciszek 10.06.2016 12:37
dobry do kawy
IZABELA29 10.06.2016 09:28
pewnie bardzo smaczny cudnie wygląda
Krystyna32 10.06.2016 08:46
bardzo apetyczny
Ola1984 10.06.2016 08:44
Jeden z najpyszniejszych deserów jakie znam :) Uwielbiam :)
smerfetka79 09.06.2016 23:52
Wygląda baardzo dostojnie:)
Iwusia 09.06.2016 22:48
wspaniały torcik
Renata9 09.06.2016 21:56
Rewelacyjny torcik :-)
Wiesława1 09.06.2016 21:47
Moja ulubiona Pawlowa
noninka77 09.06.2016 21:19
Uwielbiam :)
Futka 09.06.2016 20:46
Bajeczny torcik
bertpvd 09.06.2016 20:45
piękny tort bezowy
Kolorowa 09.06.2016 20:39
Super wygląda, na przyjęcie ;)
Renataj 09.06.2016 20:14
Piękny:) Cudowny:) Apetyczny:)
Justyna Jussstiii 09.06.2016 20:07
wow fantastycznie sie prezentuje :) jestem pod wrażeniem uwielbiam takie wypieki :)
Wiktoria29 09.06.2016 19:51
uwielbiam torty bezowe
MAR3STA 09.06.2016 19:44
Rewelacyjny torcik
Konczi 09.06.2016 19:11
Pysznie wygląda (:
Aleksandra/Olcia 09.06.2016 18:15
ale apetyczny
Bernadeta1 09.06.2016 18:02
Ale ten tort musi być pyszny
cukiereczek 09.06.2016 17:31
takie cudo że ho ho
Benita 09.06.2016 17:14
rewelacyjny tort

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak