Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Focaccia z pomidorami i cebulą

5.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na ciasto:

mąka tortowa 500 g
drożdże suche 14 g
sól 2 łyżeczki
oliwa 3 łyżki
woda ciepła 400 ml
cukier 1 łyżeczka

Dodatkowo

pomidory 2 szt
cebula 2 szt
oregano 1/2 łyżeczki
Bazylia suszona Prymat 1/2 łyżeczki
olej 1 łyżka
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat 1-2 łyżki
oliwa 3 łyżki
mozzarella w kulce 1 kulka
bazylia świeża 2 łyżki listków

Przepis i sposób przygotowania na: Focaccia z pomidorami i cebulą

Przygotowanie ciasta:
W misce łączymy drożdże z ciepłą wodą i cukrem. Odstawiamy na 10 minut aż pojawią się pęcherzyki.
W drugiej misce mieszamy mąkę z solą i oliwą, dodajemy drożdże i mieszamy ciasto drewnianą łyżką aż składniki się połączą.
Ciasto przekładamy na posypany mąka blat i wyrabiamy ok. 7 minut aż będzie gładkie. Następnie przekładamy ciasto do miski posmarowanej oliwą, przykrywamy czystą ściereczką i ostawiamy na 1 godzinę go wyrośnięcia.

Przygotowanie focaccia:
Cebule obieramy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na oleju aż się zeszkli. Ostawiamy do wystygnięcia.

Dowolną formę do pieczenia – okrągła lub prostokątną (o wymiarach ok. 25 cm) smarujemy oliwą i oprószamy mąką. Wyrośnięte ciasto rozciągamy na całą powierzchnię blachy, następnie robimy małe wgłębienia w cieście opuszkami palców. Ciasto posypujemy ziołami i skrapiamy 1 łyżką oliwy z oliwek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut to wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni.

Na wyrośnięte ciasto układamy plasterki pomidorów i podsmażoną cebulę. Całość posypujemy startą mozzarellą i skrapiamy pozostałą oliwą z oliwek. Pieczemy ok. 20-25 minut aż ciasto będzie złote.

Focaccia podajemy ciepłe posypane listkami bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marzut 10.06.2016 11:33
super przepis
Ola1984 10.06.2016 08:44
Świetna przekąska :) Porywam kawałek na drugie śniadanie.
bartek8585 09.06.2016 23:58
genialnie wygląda
Mama niejadka 09.06.2016 21:45
Pyszna przystawka
Justyna Jussstiii 09.06.2016 20:08
ale smacznie wygląda :)
Wiktoria29 09.06.2016 19:52
bardzo fajna
Konczi 09.06.2016 19:11
Pysznie wygląda (:
agnieszka214 09.06.2016 18:38
Skosztowalabym kawalek
Aleksandra/Olcia 09.06.2016 18:15
smakowite danie
cukiereczek 09.06.2016 17:31
smaczny kąsek
Benita 09.06.2016 17:14
jejku jak smacznie wygląda
Maridka19 09.06.2016 14:59
Lubię takie przekąski :)
Agnieszka-87-25 09.06.2016 14:39
nic tylko delektować się
Madzai 09.06.2016 14:08
Wspaniała :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak