Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PYZY DROŻDŻOWE

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
drodże, 30 g
jajko 2 szt
mleko 3/4 litra
sól 1/2 łyżeczki
cukier 3 łyżki
sos pieczeniowy 2 szt

Porada

Podawać z buraczkami lub czerwoną kapustą i ulubionym mięsem.

Przepis i sposób przygotowania na: PYZY DROŻDŻOWE

Kroki postępowania

1
Podgrzać szklankę mleka. Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, szklankę mąki, sól i łyżkę cukru. Wymieszać. Górę lekko oprószyć mąką i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - PYZY DROŻDŻOWE foto
2
Do reszty mleka dodać jajka, sól i 2 łyżki cukru. Wymieszać.
Krok 2 - PYZY DROŻDŻOWE foto
3
Do rozczynu dodać resztę mąki mleko z jajkami. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia, najlepiej na dwie godziny.
Krok 3 - PYZY DROŻDŻOWE foto
4
Z wyrośniętego ciasta formować pyzy, nie zapominając o podsypywaniu mąką.
Krok 4 - PYZY DROŻDŻOWE foto
5
Gotowe pyzy gotować na parze przez ok. 15 minut. Sos przygotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Krok 5 - PYZY DROŻDŻOWE foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 09.06.2016 11:25
super są takie pyzy
Urszula Świeca 08.06.2016 23:35
Pyszne pyzy.))
Renataj 08.06.2016 23:18
Uwielbiam takie pyzy- mogą być z sosem mięsnym, grzybowym lub na słodko- z musem owocowym:) Pycha:)
MAR3STA 08.06.2016 20:25
Pożywny obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak