Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Camembert pieczony z bakaliami w cieście francuskim

4.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki na 2 porcje

ser camembert 2 szt (okrągły)
miód płynny 8 łyżek
bakalie 60 g
ciasto francuskie 1 opakowanie

Dodatkowo

jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Camembert pieczony z bakaliami w cieście francuskim

Przygotowanie:
Małą patelnie mocno rozgrzewamy, wrzucamy bakalie i wlewamy miód. Gotujemy kilka minut aż miód lekko zgęstnieje. Odstawiamy na bok.
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni. Sery wyjąć z opakowania i wierzch każdego delikatnie naciąć w kratkę.
Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy i wycinamy 4 okręgi o średnicy większej o ok. 2-3 cm niż średnica sera.

Ser, naciętą kratką do góry umieszczamy na jednym okręgu ciasta francuskiego (otulić ser ciastem – ważne żeby ciasto dobrze przylegało), na wierzch nakładamy połowę bakalii i polewamy pozostałym miodem. Całość przykrywamy drugim plackiem ciasta i dokładnie zlepiamy boki ciasta. Ser przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem. W ten sam sposób przygotowujemy drugi ser. Ja nie wierzchu zrobiłam dodatkowo z pozostałego ciasta francuskiego krateczkę.

Gotowe sery wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 25-35 minut aż ciasto ładnie się zarumieni. Wyjmujemy i odstawiamy na ok. 20 minut by ser lekko zastygł.

Smacznego!



PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 06.04.2017 09:44
pyszny pomysł
Pani Domu 08.06.2016 11:45
świetny pomysł
dodi 07.06.2016 10:32
super wygląda, mniam
Kolorowa 06.06.2016 22:04
Bardzo ciekawe.
joannaa24 06.06.2016 21:19
Wygląda pysznie :)
Malinka 06.06.2016 20:34
Przepyszne danie, a zdjęcie mistrzostwo!
Wiktoria29 06.06.2016 20:29
w takiej wersji jeszcze nie robiłam, wygląda pysznie
Ola1984 06.06.2016 14:01
Świetny pomysł na przekąskę lub obiad. Do tego miks sałat i danie gotowe :) Bajecznie pyszne.
anka1988 06.06.2016 13:16
musi być przepyszny, bardzo lubię sery w takiej postaci
Madzai 06.06.2016 13:16
Bardzo dobry
Benita 06.06.2016 12:26
musiał być wyśmienity
ilka01 06.06.2016 12:24
pyszności :)
KORAL 06.06.2016 12:14
Wygląda bardzo apetycznie
IZABELA29 06.06.2016 11:25
wygląda imponująco
Mniam 06.06.2016 10:47
Bardzo smaczny musi być taki zapieczony w cieście francuskim :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak