Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z bakaliami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kruche ciasto: mąka 22 dag
jajko 1 sztuka
masło 18 dag
cukier 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z bakaliami

Ze wszystkich składników wyrobić ciasto i chłodzić ok 30 min.
NADZIENIE: Masło (5dag) roztopić na patelni i obsmażyć na nim orzechy i migdały (20 dag). Dodać cukier (5dag) i skarmelizować. Daktyle (15dag) drobniutko posiekać.Patelnię zdjać z ognia wlać śmietanę (20dag) i zagotować. Następnie dodać daktyle.
Z ciasta rozawłkować dwa placki jeden położyć w tortownicy, wyłożyć na niego masę bakaliową i przykryć ją drugim plackiem. Ciasto posmarować żółtkiem i piec ok 40 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wojtek10_89 18.10.2010 10:40
zgdazam sie również wypróbuje
christopher1 28.08.2010 11:58
Przepis warty spróbowania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak