Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

faworki

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szkl
żółtko jajek 3
cukier 2 łyżki
masło 1 łyżka
śmietana 18-procentowa 2-3 łyżki
cukier waniliowy
olej do smażenia 50 dag
cukier puder 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: faworki

Mąkę przesiać i dodać szczyptę soli,żółtka utarte z cukrem i masłem oraz śmietanę.Wyrobić ciasto.Rozwałkować cienko i pokroić na paski o dł10-12cm i szer 3-4cm.Wzdłuż każdego paska w środku zrobić małe przecięcie i przez nie przełożyć jeden koniec paska tak,aby utworzyć węzeł.
W szerokim rondlu rozgrzać smalec (olej) i smażyć na jasnozłoty kolor.Posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 18.02.2014 08:30
świetny deser
Seba 08.07.2013 07:48
faworki są smaczne
dianix 05.07.2013 20:59
fajny przepis
magduś83 03.07.2013 01:11
koniecznie z cukrem pudrem :)
Anna133 18.11.2011 09:00
uwielbiam
treonina 06.07.2011 21:18
uwielbiam faworki, mogłabym to jeść ciągle! pycha!
traktorek 09.03.2011 17:41
mniam
MAR3STA 29.11.2010 17:31
pycha
Agnieszka191 06.09.2010 18:01
bardzo przydatny przepis
pauluna
pauluna 05.09.2010 10:29
to najlepsze ze slodyczy
Monika193
Monika193 04.09.2010 12:18
uwielbiam je
marzencia2007 04.09.2010 12:10
fajny przepis ) bardzo lubie faworki :)
plocia 31.08.2010 22:07
oo tak to jest super
christopher1 28.08.2010 11:58
Polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak