Przepis i sposób przygotowania na: smaczne ogórki małosolne "na sucho" kiszone...moje pierwsze i nie ostatnie...
ściąć czubki ogórków, przeciąć każdy wzdłuż na połowę, włożyć do grubego worka foliowego, ja użyłam 4 woreczki normalne takie do pakowania żywności, teraz zakupiłam do mrożenia i te są grubsze, mocniejsze
na ogórki rozsypać pokrojone w plasterki ząbki czosnku, ziarenka gorczycy, na ogórkach rozłożyć zestaw do kiszenia + suszony baldachim kopru-mam jeszcze zeszłoroczny (zestaw wczej opłukać i obsuszyć), całość posypać SOLĄ KAMIENNĄ GRUBĄ,JODOWANĄ, sól taka całkiem drobna nie nadaje się za bardzo do takich przetworów
worek przyciskać do ogórków aby usunąć powietrze z worka, zawiązać i schować do lodówki na 6 godzin
ogórki wyjąć z lodówki i w kuchni na blacie zostawić na 48 godzin, z 4 razy delikatnie workiem poruszałam bez otwierania
z gotowych ogórków usunąć zestaw z koprem i w lodówce można przechowywac do kilku dni - ogórki sa jędrne, chrupiące, aromatyczne, pachnące małosolnym z wody ogórkiem, zrobiłam pierwszy raz i jutro nastawiam następny kilogram....................SMACZNEGO!!!