Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z połówkami jabłek

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pełnoziarnista 300 g
mąka pszenna 100 g
masło 200 g
cukier puder 3 łyżka
jajko
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
serek homogenizowany 165 g

Dodatkowo

cynamon 1 łyżeczka
cukier waniliowy 16 g
jabłka 9
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z połówkami jabłek

Ciasto półkruche forma o wymiarach 25 x 30 cm
Przygotowanie

Zimne masło pokroić w kostkę. Obie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać jajko i serek, wszystkie składniki posiekać i zagnieść w kulę elastycznego i gładkiego ciasta. Następnie ciasto podzielić na dwie części, jedną z nich nieco mniejszą na spód, następnie owinąć folią spożywczą i schłodzić w czasie przygotowania jabłek. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i przekroić na połówki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C. Jedną część ciasto rozwałkować na wymiar formy, przenieść delikatnie na wałku lub wałkować bezpośrednio na arkuszu papieru do pieczenia. Połówki jabłek układać na cieście obok siebie, ich wierzch oprószyć cynamonem i posypać cukrem wanilinowym. Drugą część ciasta rozwałkować w ten sam sposób, ułożyć na jabłka. Ciasto lekko docisnąć tworząc przedziałki pomiędzy jabłkami, zlepić brzegi. Piec przez 30-40 minut, ostudzić. Wystudzoną szarlotkę oprószyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Urszula Świeca 04.06.2016 19:15
Lubię taką szarlotkę.))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak