Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort orzechowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 20 dag
cukier 2 szklanki
skórka cytrynowa z 1 cytryny
żółtko jajek 2 sztuki
jajko 1 sztuka
mąka 40 dag
śmietana kremówka 30 dag
miód 4 łyżki
orzechy laskowe 40 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Tort orzechowy

Masło utrzeć z niepełną szklanką cukru. i skórką cytrynową na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawać żłtko, jajka i mąkę. Ciasto wstawić do lodówkio na 30 min. Pozostały cukier skarmelizować, dodać śmietanę i miód. Zagotować. Dodać orzechy i wymięszać. 2/3 cuiasta rozwałkować, wyłożyć nim blachę, na nim ułożyć masę orzechową. Pozostałe ciasto rozwałkować, powycinać z niego paseczki i ułożyc z nich kratkę. Paseczki posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec ok 45 min. Ciasto posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

christopher1 28.08.2010 12:01
ja również polecam przepis
mikrusiak 24.08.2010 12:04
mniam mniam...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak