Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek kokosowo- orzechowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1,5 szkl
wiórki kokosowe 0,5 szkl
masło 150 g
żółtko jajek 4 szt
śmietana 18 proc 2 łyżki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
masa 0,5 puszki (kajmakowa orzechowa)
orzechy włoskie do dekoracji
rodzynki do dekoracji
wiórki kokosowe do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek kokosowo- orzechowy

1. Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję wiórki kokosowe, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto.

2. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 24 cm. Ciasto wystające na brzegi podwijam w stronę środka i lekko dociskam. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni.

3. Na przestudzonym mazurku rozsmarowuję masę orzechową. Ciasto dekoruję wiórkami kokosowymi, orzechami włoskimi, rodzynkami oraz czekoladowymi jajkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 03.06.2016 09:33
poprosze o porcyjkę ;-)
Łukasz15 02.06.2016 21:56
Super wygląda
IKrakowianka 02.06.2016 21:48
wygląda super
Alex_M 02.06.2016 21:20
zjadłabym mazureczka kawałek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak