Przepis i sposób przygotowania na: Kuleczki orzechowo-daktylowe (bez cukru, glutenu i pieczenia)
Orzechy prażymy na suchej patelni, uwalniając ich smak i aromat. Uprażone mielimy blenderem razem z ½ szklanki wiórków kokosowych oraz dodatkiem soli i cynamonu aż uzyskamy gęstą, jednolita masę.
Daktyle odsączamy na sitku (nie odciskamy). Dodajemy do zmiksowanych orzechów i blendujemy aż masą będzie kleista i zacznie zbijać się w jednolita grudkę.
Małą łyżeczką namaczamy w zimnej wodzie i odrywamy małe kawałki masy. Formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Zostawiamy w lodówce do schłodzenia. Schłodzone smakują najlepiej, ale jeśli nie jesteście w stanie odczekać tych dwóch godzin to możecie jeść je bezpośrednio po przygotowaniu :)