Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z nasion i kaszy (bez mąki i glutenu)

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza jaglana 150 g
miód 1 łyżka
olej kokosowy 5 łyżek
woda 1 szklanka
słonecznik łuskany 1 szklanka
siemię lniane 3/4 szklanki
Czarnuszka nasiona Prymat 1 łyżeczka
mak 2 łyżki
orzechy laskowe 1 szklanka
nasiona chia 2 łyżki
siemię lniane 10 czubatych łyżek mielonego
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z nasion i kaszy (bez mąki i glutenu)

Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy. Można ją ugotować dzień wcześniej.
Miód rozpuszczamy w szklance ciepłej wody. Dodajemy płynny olej kokosowy. Nie zastępujcie i oleju kokosowego innym tłuszczem. To on scala chlebek. Dodajemy ziarna słonecznika, siemię lniane (zmielone i w całości), orzechy laskowe, nasiona chia, czarnuszkę, mak i sól. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Zostawiamy do napęcznienia na około 30 minut.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy ciasto.
Chlebek pieczemy w 170 stopniach C przez 55-60 minut. Studzimy. Kroimy po wystudzeniu. Próba rozkrojenia chlebka jeszcze ciepłego skończy się efektownym pokruszeniem. Siemię lniane, chia i olej kokosowy muszą być wystudzone i dobrze scalić chlebek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 02.06.2016 20:52
dziękuję za miłe komentarze :)
Benita 02.06.2016 11:29
zdrowy i pyszny
Habibi 02.06.2016 09:08
piekłam podobny chlebek - u mnie to "chleb zmieniający życie" - http://www.doradcasmaku.pl/przepis/281049/chleb-zmieniajacy-zycie-bez-drozdzy-zakwasu-i-wyrabiania.html
olkaaa 02.06.2016 08:37
chętnie zrobię
Madzai 02.06.2016 07:45
Super przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak