Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z rabarbarem

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto drożdżowe

mąka pszenna 500 g
drożdże świeże 35 g
mleko 1 szkl.
cukier 1/2 szkl.
masło 100 g
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
jajko 2 szt.
sól szczypta
kurkuma 1/4 łyżeczki
rabarbar 500 g

kruszonka

mąka pszenna 1 szkl.
masło 100 g
cukier 3/4 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z rabarbarem

Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia.
Mleko podgrzewamy, wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą.
Dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aby zaczyn zaczął pracować.
Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól i kurkumę, mieszamy.
Dolewamy zaczyn, dodajemy resztę cukru, jajka, ekstrakt waniliowy i wyrabiamy ciasto.
Gdy ciasto będzie już wyrobione, składniki ładnie się połączą, dolewamy po trochu wystudzone masło i wyrabiamy aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto - powinno odchodzić od ręki i miski.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 40-60 minut do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na blat lekko podsypany mąką i delikatnie wyrabiamy, wałkujemy na grubość ok. 2 cm.
Większą szklanką lub małą miseczką wykrawamy kółka, które lekko w dłoniach rozciągamy, aby uzyskać podłużny kształt.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiamy na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.

W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: mąkę, zimne masło i cukier rozcieramy między palcami aż do uzyskania okruchów.
Wstawiamy do lodówki na czas podrastania bułek.

Gdy bułki podrosną na środku, dnem szklanki, odciskamy wgłębienie, w którym układamy umyty, osuszony i pokrojony na małe kawałki rabarbar.
Brzeg drożdżówek smarujemy rozmąconym jajkiem, a wierzch posypujemy kruszonką.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 25-30 minut w temperaturze 180°C z termoobiegiem lub przez około 30 minut w temperaturze 190°C bez termoobiegu.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mufinka79 11.06.2016 20:13
Uwielbiam z truskawkami!
mufinka79 11.06.2016 20:13
Dziękuję za miłe komentarze!
mufinka79 11.06.2016 20:11
Polecam, koniecznie wypróbuj!
bietka 02.06.2016 21:05
bardzo takie lubię :)
benka 02.06.2016 17:20
Pyszne, lubię z rabarbarem :)
ania2610 02.06.2016 15:48
pycha, bardzo lubię - właśnie robiłam z truskawkami :)
Janina 02.06.2016 15:28
Pyszności;))
Grazyna0211 02.06.2016 09:51
smaczne drożdżówki
ben-ka 02.06.2016 08:43
Zjadłabym z chęcią.
MałaMi89 01.06.2016 23:50
Muszą być pyszne! A do drożdżowego jeszcze nie dodawałam kurkumy - spróbuję kiedyś :)
Iwusia 01.06.2016 23:49
lubie taki deserek
Renata9 01.06.2016 23:04
Świetne drożdżówki
Malinka 01.06.2016 22:20
Rewelacyjne drożdżówki!
noninka77 01.06.2016 21:39
Pyszota :)
Mama niejadka 01.06.2016 21:20
Pyszny deser
RenataZ-et 01.06.2016 21:09
klasyka - to jest to co lubię najbardziej! :)
wwwiolka 01.06.2016 21:09
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak