Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Penne w sosie pomidorowym z oliwkami i fetą

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

SOS

przecier pomidorowy 500 g (gęsty)
cebula biała 2 szt.
czosnek 3 ząbki
oliwki czarne 1 garść
bazylia świeża 1 garść
rozmaryn świeży 1 mała gałązka
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny Prymat w młynku
sól do smaku
oliwa 3 łyżki
cukier 1,5 łyżeczki

DODATKI

makaron penne
oliwki czarne
ser feta
bazylia świeża

Przepis i sposób przygotowania na: Penne w sosie pomidorowym z oliwkami i fetą

Kroki postępowania

1
Moja dzisiejsza propozycja to danie kuchni śródziemnomorskiej. Zapraszam na makaron penne otulony kremowym sosem pomidorowym z dodatkiem warzyw i świeżych ziół, podawany z greckim serem feta oraz czarnymi oliwkami. Danie przeplata w sobie różnorodne smaki i aromaty śródziemnomorskich produktów, dzięki czemu możemy przenieść się do kuchni tamtego regionu. Całość jest pożywna i niezwykle aromatyczna :D

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oliwie z oliwek. Czosnek drobno siekamy, dodajemy do cebuli i chwilę razem smażymy.
Krok 1 - Penne w sosie pomidorowym z oliwkami i fetą foto
2
Cebulkę i czosnek zalewamy gęstym przecierem pomidorowym, zagotowujemy, dodajemy 1,5 łyżeczki cukru, szczyptę ostrej papryki oraz sól (nie za dużo, ponieważ danie będziemy podawali z kawałkami słonej fety) i dusimy całość około 2 minut.
Krok 2 - Penne w sosie pomidorowym z oliwkami i fetą foto
3
Następnie do sosu dodajemy garść pokrojonych oliwek oraz posiekane listki bazylii i rozmarynu. Wszystko dusimy przez około 2 - 3 minuty i doprawiamy sos świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 3 - Penne w sosie pomidorowym z oliwkami i fetą foto
4
Zawartość pateli miksujemy za pomocą blendera na jednolitą i kremową masę, a następnie ponownie zagotowujemy.
Krok 4 - Penne w sosie pomidorowym z oliwkami i fetą foto
5
Makaron penne gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z gorącym sosem.

Makaron wykładamy na talerze, dodajemy do niego czarne oliwki, pokrojony w kostkę ser feta oraz świeżą bazylię.

Życzę smacznego! :)
Krok 5 - Penne w sosie pomidorowym z oliwkami i fetą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 01.06.2016 17:48
wygląda ślicznie :)
2milutka 01.06.2016 13:38
Pysznie i lekko :)
olkaaa 01.06.2016 13:35
wygląda smakowicie
mysza75 01.06.2016 12:03
jakie to dobre i lekkie
gosia56 01.06.2016 11:39
pyszne jedzonko;)
benka 01.06.2016 10:21
Pyszne i pięknie się prezentuje.
Damiano
Damiano 01.06.2016 10:05
bardzo dobre
Konczi 01.06.2016 09:45
Pyszne danie ! Uwielbiam !!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak