Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sajgonki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na farsz

sos sojowy
olej do smażenia
marchewka 4 sztuki
pietruszka 2 sztuki
cebula biała 2 sztuki
seler 1/4
sól i pieprz
kapusta pekińska 1/2
piersi z kurczaka 1 podwójna
Papryka ostra mielona Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat

Lista składników

papier ryżowy 2 opakowania
olej do smażenia
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Sajgonki

Kroki postępowania

1
4 marchewki, 2 pietruszki, 1/4 selera ścieramy na grubych oczkach tarki. Rozgrzewamy trochę oleju w garnku i wrzucamy drobno pokrojoną w kostkę cebulę a dokładnie 2 sztuki, później dodajemy warzywa i drobno pokrojoną kapustę pekińską. Więcej w tym przypadku dodajemy białej części kapusty. Podsmażamy całość i podlewamy wodą aby nam się dusiło.
Krok 1 - Sajgonki  foto
2
Kiedy warzywa się duszą mielimy w maszynce 1 dużą podwójną pierś z kurczaka. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą mieloną i odrobiną ziół prowansalskich. Całość podsmażamy na patelni a następnie dorzucamy do warzyw kiedy większość wody przy duszeniu nam wyparuje. Całość gotujemy razem około 15, 20 minut doprawiając do smaku pieprzem i sosem sojowym. W tym wypadku sos sojowy zastępuje nam sól, więc nie ma potrzeby jej dodawania. Ugotowany farsz odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 2 - Sajgonki  foto
3
Kiedy farsz nam troszkę ostygł, papier ryżowy zwilżamy w wodzie, układamy na desce i wyjmujemy 1-2 łyżek farszu.. Całość zawijamy trochę z przodu oraz z prawej i lewej a następnie do przodu. Koniec znowu lekko zwilżamy wodą, żeby nam się skleiło. Tak przygotowujemy wszystkie nasze sajgonki.
Krok 3 - Sajgonki  foto
4
Kiedy wszystkie sajgonki są gotowe, w garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy sajgonki do kąpieli w oleju. Coś w stylu smażenia frytek we frytkownicy. Kiedy złapią złoty kolor wyjmujemy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar oleju i gotowe. Można jeść. Smacznego
Krok 4 - Sajgonki  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 30.05.2016 18:30
smaczne jedzonko
Motorek 30.05.2016 17:46
bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak