Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sok z czarnego bzu

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier wg uznmania
owoce 3 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Sok z czarnego bzu

Wlać wodę do dużego garnka. W duży garnek z wodą wstawić na podstawce mniejszy garnek ( tak aby woda nie dostała się do niego).Większy garnek przykryć czystą ściereczką na niej ułożyć owoce czarnego bzu w ten sposób aby ściekający sok trafiał do mniejszego garnka. Całość gotujemy tak długo aż uznamy że cały sok z owoców już ściekl do mniejszego garnka. Następnie ostrożnie wyjmujemy garnek z sokiem, wsypujemy do niego cukier (wg własnego gustu); sok z cukrem przegotowujemy i zlewamy do przygotowanych słoików lub butelek. Przygotowane słoiki z sokiem wekujemy ok. 5 min. Według tej receptury sok z czarnego bzu przygotowywała moja babcia a później mama.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

christopher1 28.08.2010 12:05
Interesujący przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak