Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki – paszteciki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka 35 dag
masło 12 dag
Gorczyca biała cała Prymat 1/2 łyżeczki/ mielonej
jajko 1 szt

Składniki na farsz

mięso mielone wieprzowe 25 dag
ziemniaki 2 szt.
natka pietruszki 2 łyżki/posiekana
bulion warzywny 60 ml
cebula biała 1 szt.
chrzan tarty 1 łyżeczka
musztarda 1/4 łyżeczki
sól i pieprz do smaku
jajko do smarowania pierogów

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki – paszteciki

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Ciasto wyrobić tak jak na pierogi i do powstałej kruszonki wlać 5-6 łyżek wody, zagnieść ciasto i przenieść w chłodne miejsce.
Krok 1 - Pierożki – paszteciki foto
2
W międzyczasie ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce z cebulą, dodać do mięsa, wlać bulion, chrzan, musztardę, przyprawić do smaku, dobrze wymieszać.
Krok 2 - Pierożki – paszteciki foto
3
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wykrawać dużą szklanką kółka. Nakładać farsz, zlepiać pierożki, ułożyć na wcześniej przygotowaną blaszkę, posmarować rozmąconym jajkiem.
Krok 3 - Pierożki – paszteciki foto
4
Piec w temperaturze 200 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez 20 minut.
Krok 4 - Pierożki – paszteciki foto
5
Możemy również usmażyć pierożki na głębokim tłuszczu.
Krok 5 - Pierożki – paszteciki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 30.05.2016 12:30
lubię takie :)
Madzai 30.05.2016 09:57
Super przekąska!
Anna169Hosz 29.05.2016 22:27
Na pewno smaczne!
Benita 29.05.2016 22:24
muszą być pyszne
Łukasz15 29.05.2016 22:06
Świetny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak