Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlet duszony

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kotlety schabowe 300 g
mąka 1/2 szklanki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Sól czosnkowa jodowana Prymat 1/2 łyżeczki
Kucharek przyprawa uniwersalna 1/2 łyżeczki
olej do smażenia 100 ml
bulion warzywny 500 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlet duszony

Kroki postępowania

1
Przygotować schab , umyć i osuszyć.
Krok 1 - Kotlet duszony foto
2
Pokroić na porcje i rozbić lekko tłuczkiem przez folię .Natrzeć solą czosnkową i przypraw kucharek. Odłożyć do lodówki na 1 godzinę .
Krok 2 - Kotlet duszony foto
3
Wyjąć i obsypać mąką z obu stron .
Krok 3 - Kotlet duszony foto
4
Obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu lekko rumieniąc mięso .
Krok 4 - Kotlet duszony foto
5
I odwrócić na drugą stronę .
Krok 5 - Kotlet duszony foto
6
Podlać bulionem i dusić około 15 minut odwracając na drugą stronę do miękkości .Podawać z ziemniakami i dowolnymi dodatkami do drugiego dania na obiad.
Krok 6 - Kotlet duszony foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak