Chleb z popiołem z palonego siana

Chleb z popiołem z palonego siana

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna typ 650

    300 g
  • mąka pełnoziarnista

    200 g
  • otręby pszenne

    9 łyżek
  • drożdże świeże

    50 g
  • woda letnia

    1,5 szklanki
  • sól

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • orzechy włoskie

    100 g
  • składnik niedostępny

    palone siano 1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb z popiołem z palonego siana
Spalone siano na drobnym sitku przecedzamy aby uzyskać czysty pył.
Krok 2 - Chleb z popiołem z palonego siana
Drożdże kruszymy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut aż cukier się rozpuści.
Krok 3 - Chleb z popiołem z palonego siana
Dolewamy odrobinę wody oraz sypiemy 2-3 łyżki mąki pszennej. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Krok 4 - Chleb z popiołem z palonego siana
Dodajemy sól, resztę mąki pszennej, pełnoziarnistej oraz otręby pszenne. Całość mieszamy aż zrobi się lepka masa. Na koniec dodajemy orzechy włoskie oraz spalony popiół. Mieszamy i odstawiamy na 45 minut w ciepłym miejscu.
Krok 5 - Chleb z popiołem z palonego siana
Smarujemy masłem blachę od chleba. Wlewamy naszą masę i odstawiamy na 15 minut. Pieczemy w piekarniku (termoobieg 200 C) przez 60 minut. Po wyciągnięciu odstawiamy na 10 minut aby chleb ochłoną.
Krok 6 - Chleb z popiołem z palonego siana
Orzechy włoskie kroimy na drobniejsze kawałeczki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

adelajda

30.05.2016 17:28
Dużo różnych przepisów jest na chlebek na Ds ...Twój to rewelacja

Grazyna0211

30.05.2016 09:40
oryginalny przepis

Alex_M

30.05.2016 06:08
wow! ze spalonym sianem jeszcze nie robiłam ;)

bertpvd

29.05.2016 23:18
Inspiracja jest zaczerpnieta z wizyty w słynnej restauracji 1* michelin w Warszawie

Bernadeta1

29.05.2016 17:33
chętnie bym spróbowała takiego chlebka

ilka01

29.05.2016 15:05
super przepis :)

Futka

29.05.2016 14:14
Wow - ale chlebek. Pierwszy raz spotykam taki przepis. Czy jest to jakaś stara receptura?

jagoda5913

29.05.2016 12:48
ciekawy pomysł z tym dodatkiem

Monika-twin

29.05.2016 12:10
Ciekawy chlebek.

Madzai

29.05.2016 11:24
Bardzo ciekawe..

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat