Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka nadziewana ziemniakami i boczkiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

kaczka 1 szt
boczek wędzony 10 dkg
śmietana 18 proc 1 szkl
cebula 1 szt
Pieprz czarny mielony Prymat
wywar warzywny 1/2 szkl
sól do smaku
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka

dodatkowo

jabłka 4 szt
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka nadziewana ziemniakami i boczkiem

Kroki postępowania

1
Kaczkę dokładnie oczyścić, wyjąć wnętrzności. Cebulę zetrzeć na tartce, dodać majeranek, przyprawę, pieprz , wymieszać i natrzeć kaczkę. Pozostawić na 12 godz w lodówce.
Krok 1 - Kaczka nadziewana ziemniakami i boczkiem foto
2
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę, dodać ziemniaki , podsmażyć na patelni.
Krok 2 - Kaczka nadziewana ziemniakami i boczkiem foto
3
Tak przygotowanymi ziemniakami nadziać kaczkę, zszyć Wykałaczkami. Kaczkę włożyć do brytwanny zalać wywarem warzywnym. Wstawić do piekarnika, piec w 180 stopniach . Piec dotąd aż będzie miękka. Pod koniec pieczenia wlać śmietanę i jeszcze podpiec około 10 min.
Krok 3 - Kaczka nadziewana ziemniakami i boczkiem foto
4



Jabłka pokroić na ćwiartki. Masło rozgrzać w garnku, jabłka ułożyć na maśle, poddusić.Upieczoną kaczkę podawać z jabłkami.
Krok 4 - Kaczka nadziewana ziemniakami i boczkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marzut 30.05.2016 15:06
Pyszna kaczka
ben-ka 29.05.2016 14:29
Uwielbiam kaczkę, ale takiej nie jadłam.
Skotka 29.05.2016 14:14
Smaczny obiad:)
jagoda5913 29.05.2016 12:45
dobry pomysł
Agnieszka-87-25 29.05.2016 09:54
super danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak