Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w kokosowej panierce z puree z groszku

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 0,5 kg
groszek mrożony 0,4 kg
sos sojowy 5 łyżek
sambal oelek 0,5 łyżeczki
imbir 1 mały korzeń
jajko 1 sztuka
mąka 1 szklanka
wiórki kokosowe 2 szklanki
woda 1 szklanka
masło 3 łyżki
skórka z cytryny 1/3 otarta z cytryny
pieprz do smaku
olej kokosowy 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w kokosowej panierce z puree z groszku

Kroki postępowania

1
Pierś kurczaka kroimy na kawałki/plastry grubości ok 1 cm i umieszczamy w misce, w której będziemy marynować mięso. Korzeń imbiru obieramy, kroimy na cienkie plasterki i wrzucamy do kurczaka. Dodajemy 3 łyżki sosu sojowego, świeżo zmielony zielony pieprz (ilość wg. uznania) oraz pół łyżeczki sosu sambal oelek. Mięso z przyprawami mieszamy i odstawiamy żeby się zamarynowało na ok 3 godziny.
Krok 1 - Kurczak w kokosowej panierce z puree z groszku foto
2
Na blaszce do pieczenia rozkładamy folię aluminiową, którą następnie smarujemy rozpuszczonym olejem kokosowym. Kawałki kurczaka panierujemy obtaczając je kolejno w mące, rozbełtanym jajku i wiórkach kokosowych, układamy na blaszce i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (temp. 200 st. C).
Krok 2 - Kurczak w kokosowej panierce z puree z groszku foto
3
Pieczemy ok 20 min. w połowie czasu pieczenia obracamy kawałki mięsa na drugą stronę.
Krok 3 - Kurczak w kokosowej panierce z puree z groszku foto
4
Przygotowujemy puree z zielonego groszku. Do gotującej wody wrzucamy groszek i gotujemy aż zmięknie a woda wyparuje. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, masło i skórkę otartą z cytryny.
Krok 4 - Kurczak w kokosowej panierce z puree z groszku foto
5
Groszek z dodatkami rozdrabniamy blenderem na jednolite puree.
Krok 5 - Kurczak w kokosowej panierce z puree z groszku foto
6
Na talerzu rozkładamy puree z zielonego groszku, i po kilka kawałków panierowanego w kokosie kurczaka. Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem sosu sojowego.
Krok 6 - Kurczak w kokosowej panierce z puree z groszku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 29.05.2016 12:11
FAjny obiadek.
w mojej kuchni 29.05.2016 09:17
same pyszności
krokus 28.05.2016 23:14
kurczak ..palce lizać
IKrakowianka 28.05.2016 20:52
fany kurczak
ilka01 28.05.2016 20:15
ciekawa propozycja :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak