musaka po mojemu

musaka po mojemu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1 szt
  • mięso mielone wołowe

    70 dag
  • pomidory

    3 szt
  • białe wino

    1/2 szklanki
  • jaja

    2 szt
  • żółty ser

    10 dag
  • masło

    3 łyżki
  • natka pietruszki

    5 łyżek
  • sól

    do smaku
  • sos beszamelowy

    1 szklanka
  • bakłażan

  • bułka tarta

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bakłażany opalić nad płomieniem i zdjąć z nich skórkę. Pokroić w plastry i oprószyć solą. Odstawić na godzinę. Na łyżce masła zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać 4 łyżki gorącej wody, włożyć mięso. Dokładnie rozgnieść je widelcem, smażyć mieszając. Dołożyć pokrojone w kostkępomidory, wsypać natkę, wymieszać i wlać wino. Oprószyć solą i pieprzem, i pozostawić na małym ogniu na 45 minut. Zestawić z ognia, dodać tartą bułkę, sztywną pianę z białek, wymieszać. Osuszone bakłażany zmażyć z obu stron na złoto. Naczynie żaroodporne wysmarować resztąmasła i posypać bułką tartą. Ułożyć warstwami: bakłażany, mięso z pomidorami, bakłażany. Do sosu beszamelowego dodać żółtka i połowę startego żółtego sera. Wymieszać. Zalać potrawę sosem i posypać resztą sera. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku, ąż wierzchnia warstwa uzyska złoty kolor.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

monisia1977

28.09.2010 18:29
fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat