Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

musaka po mojemu

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 szt
mięso mielone wołowe 70 dag
pomidory 3 szt
białe wino 1/2 szklanki
jaja 2 szt
żółty ser 10 dag
masło 3 łyżki
natka pietruszki 5 łyżek
sól do smaku
sos beszamelowy 1 szklanka
bakłażan
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: musaka po mojemu

Bakłażany opalić nad płomieniem i zdjąć z nich skórkę. Pokroić w plastry i oprószyć solą. Odstawić na godzinę. Na łyżce masła zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać 4 łyżki gorącej wody, włożyć mięso. Dokładnie rozgnieść je widelcem, smażyć mieszając. Dołożyć pokrojone w kostkępomidory, wsypać natkę, wymieszać i wlać wino. Oprószyć solą i pieprzem, i pozostawić na małym ogniu na 45 minut. Zestawić z ognia, dodać tartą bułkę, sztywną pianę z białek, wymieszać. Osuszone bakłażany zmażyć z obu stron na złoto. Naczynie żaroodporne wysmarować resztąmasła i posypać bułką tartą. Ułożyć warstwami: bakłażany, mięso z pomidorami, bakłażany. Do sosu beszamelowego dodać żółtka i połowę startego żółtego sera. Wymieszać. Zalać potrawę sosem i posypać resztą sera. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku, ąż wierzchnia warstwa uzyska złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monisia1977 28.09.2010 18:29
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak