Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki rybne pachnące kolendrą

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z mintaja 400 gram
jajko 1 szt
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżeczka
szczypiorek usiekany 1 łyżka
kolendra posiekana 2 łyżki
papryczka chilli 1/2 szt
sól i pieprz
mąka 1/2 szklanki
skórka z limonki 1/2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki rybne pachnące kolendrą

Rybę myjemy, dokładnie oczyszczamy z ości (jeśli są ) i osuszamy. Za pomocą ostrego noża rybę siekamy najdrobniej jak się da – przekładamy do miski.

Do pokrojonej ryby wbijamy jajko, dodajemy curry, posiekaną kolendrę i szczypiorek, skórkę otartą z limonki i posiekaną chilli- doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy najpierw połowę mąki i starannie wszystko mieszamy. Jeśli konsystencja ciasta jest zbyt luźna dodajemy więcej mąki.

Lekko wilgotnymi dłońmi nabieramy porcję ciasta i formujemy pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pulpeciki po 5-8 minut z każdej strony (na niezbyt dużym ogniu ).

Usmażone pulpeciki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Serwujemy z ulubionym sosem np. słodkim chilli lub ulubionymi surówkami np. z białej kapusty w chińskim stylu.

Smacznego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 26.05.2016 12:05
pyszne jedzonko
krokus 25.05.2016 22:24
smaczne pulpeciki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak