Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z mięsem mielonym, rucolą i orzechami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
gorąca woda 1 szklanka
sól do smaku
masło 2 łyżki

Farsz

mięso mielone wieprzowe 500 gram
szczypiorek 1/2 pęczka
papryczka chilli 1 szt
jajko 1 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Do podania

pomidory suszone Smak 8 szt
rukola 1/2 opakowania
orzechy włoskie 3 łyżki
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mięsem mielonym, rucolą i orzechami

Ciasto : masło rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, i wlewamy gorącą wodę z rozpuszczonym masłem. Mieszamy składniki za pomocą widelca. Kiedy składniki się połączą, przekładamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę i zagniatamy elastyczne, jednolite ciasto.

Zagniecione ciasto przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut.

Farsz: Mięso mielone mieszamy z posiekanym drobno szczypiorkiem i papryczką chilli. Wbijamy jajko i wyrabiamy mięso rękę. Kiedy składniki dobrze się połączą mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wyrabiamy raz jeszcze, odstawiamy. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka, na środek każdego nakładamy porcję farszu i lepimy pierogi.

Pierogi gotujemy partiami w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek przez 4-5 minut. Ugotowane pierogi odsączamy przekładamy do miski, posypujemy posiekanymi orzechami, umytą rucoli i pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek (można użyć tej z pomidorów suszonych ), posypujemy świeżo zmielonymi pieprzem i delikatnie wszystko mieszamy.

Pierogi nakładamy wraz z rucoli, pomidorami i orzechami na talerze i serwujemy gorące, smacznego ; )

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IgraszkiLosu 29.05.2016 09:16
Dziękuje Wam bardzo za miłe słowa, pierogi są pyszny, polecam :)
Grazyna0211 26.05.2016 17:09
smaczne pierogi
Iwusia 25.05.2016 23:57
pierogi uwielbiam a z takim nadzieniem muszą być wspaniałe
Anna169Hosz 25.05.2016 23:44
Pyszna propozycja.
halina17 25.05.2016 23:08
Dobre pierogi.
Stenka 25.05.2016 22:33
ciekawy farsz
krokus 25.05.2016 22:24
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak