Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maślane drożdżowe bułeczki z dżemem porzeczkowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
mleko 1 szklanka
drożdże 30 g
cukier 1 szklanka
jajko 2 sztuki
masło 100 g
sól do smaku
dżem porzeczkowy 1 słoiczek
lukier biały do ozdoby

Porada

Po wystygnięciu polej jeszcze lukrem :)

Przepis i sposób przygotowania na: Maślane drożdżowe bułeczki z dżemem porzeczkowym

Do ciepłego mleka dodać łyżeczkę cukru i drożdże. Dokładnie wymieszać i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
Masło roztop i ostudź.
W miseczce wymieszaj mleko z masłem i całymi jajkami. Mieszankę wlej do mąki. Dodaj także resztę cukru i sól . Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, najlepiej mikserem przez przynajmniej 5 minut. Ciasto powinno być jednolite i delikatne.

Misę z ciastem przykryj i odstaw do wyrośnięcia na godzinę, w ciepłe miejsce.

Ciasto rozwałkuj (lekko podsypując mąką) na prostokąt o grubości kilku milimetrów. Rozsmaruj na nim dżem i zwiń jak roladę. Potnij w poprzek w plastry o szerokości ok. 2 cm. Układaj je obok siebie (pozostawiając ok 1 cm odstęp) w tortownicy tak, aby zapełnić całą jej powierzchnię.
Ponownie ostaw przykryte do wyrośnięcia na 30 minut.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 o C, piecz ok. 20 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 23.05.2016 21:47
apetyczne bułeczki
adelajda 23.05.2016 15:54
Bardzo lubię drożdżowe ciasta :)
Franciszek 23.05.2016 15:17
pyszne bułeczki
Futka 23.05.2016 14:54
Cudowne i niezwykle apetyczne bułeczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak