Przepis i sposób przygotowania na: Maślane drożdżowe bułeczki z dżemem porzeczkowym
Masło roztop i ostudź.
W miseczce wymieszaj mleko z masłem i całymi jajkami. Mieszankę wlej do mąki. Dodaj także resztę cukru i sól . Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, najlepiej mikserem przez przynajmniej 5 minut. Ciasto powinno być jednolite i delikatne.
Misę z ciastem przykryj i odstaw do wyrośnięcia na godzinę, w ciepłe miejsce.
Ciasto rozwałkuj (lekko podsypując mąką) na prostokąt o grubości kilku milimetrów. Rozsmaruj na nim dżem i zwiń jak roladę. Potnij w poprzek w plastry o szerokości ok. 2 cm. Układaj je obok siebie (pozostawiając ok 1 cm odstęp) w tortownicy tak, aby zapełnić całą jej powierzchnię.
Ponownie ostaw przykryte do wyrośnięcia na 30 minut.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 o C, piecz ok. 20 minut.