Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z farszem jabłkowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g
drożdże świeże 35 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szcypta
masło 100 g
cukier 0,5 szklanki
jajko 2 szt
żółtko jajek 1 szt
jabłka winne 0,5 kg
cukier puder 1/2 szklanki
cukier wanilinowy 1 szt
cynamon Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z farszem jabłkowym

Drożdże rozpuścić z ciepłym mlekiem ,odrobiną cukru i mąki i zostawić do wyrośnięcia n 15 minut. Mąkę przesiać do naczynia wlać rozczyn ,dodać cukier jajka ,mleko ,szczyptę soli ,cukier waniliowy i wyrabiać ciasto ,pod koniec dodać rozpuszczone ostudzone masło . Ciasto pozostawić aby podrosło .
Gdy ciasto podwoiło objętość rozwałkować i wykrawać kółka. pozostawić aby podrosło ciasto ponownie .
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce dodać cukier i cynamon ,wymieszać .
Na każdym krążku zrobić wgłębienie dnem od szklanki i układać farsz jabłkowy. posypać cukrem i można posypać kruszonką zrobioną z mąki cukru i masła. wstawić do piekarnika i piec w 190 stopniach 20 minut . po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

as28 21.05.2016 22:09
świetne drożdżówki
agnieszka214 21.05.2016 21:58
Naprawdę fajna drozdzowka
Mama niejadka 21.05.2016 20:17
Super drożdżówka
krokus 21.05.2016 18:55
mniam , mniam pyszna drożdżóweczka
Futka 21.05.2016 15:43
Przepyszne drożdżówki :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak