Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba w sosie słodko-kwaśnym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

filet z mintaja 70 dkg
jajko 3 sztuki
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól do smaku
olej do smażenia

Składniki na sos

olej do smażenia 2 łyżki
ananas w puszce 1 puszka
marchewka 3 sztuki
cebula biała 1 sztuka
papryka marynowana 1 słoik
czosnek 6 ząbków
ocet winny 5 łyżek
sos sojowy 6 łyżek
cukier 12 łyżeczek
Przyprawa curry orientalna Prymat 2 łyżeczki
woda 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Porada

Przepis może i wygląda skomplikowanie, ale kiedy przygotowane mamy wszystkie składniki, to tylko w kolejności je dodajemy i musimy pamiętać, żeby wszystko zmiękło podczas gotowania. Naprawdę polecam, bo jest pyszne. Smacznego.

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba w sosie słodko-kwaśnym

Kroki postępowania

1
Filety z mintaja dzielimy na mniejsze kawałki (kostkę nie za małą) i oprószamy solą i ewentualnie przyprawą do ryb. Roztrzepujemy 3 jajka i dodajemy po 3 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej z łyżeczką proszku do pieczenia, które wcześniej przesiewamy. Całość mieszamy i obtaczamy w cieście pokrojone w kostkę filety. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Jest to trochę czasochłonne ponieważ każdy kawałek trzeba przekręcać na patelni. Usmażoną rybę odstawiamy na bok.
Krok 1 - Ryba w sosie słodko-kwaśnym foto
2
Ananasy z puszki w plastrach kroimy w kostkę. Sok z ananasa pozostawiamy bo przyda nam się również.
Krok 2 - Ryba w sosie słodko-kwaśnym foto
3
Cebulę kroimy drobno i ścieramy 3 marchewki na tarce o grubych oczkach. Paprykę czerwoną marynowaną kroimy także w kostkę.
Krok 3 - Ryba w sosie słodko-kwaśnym foto
4
Wlewamy do garnka 2 łyżki oleju i podsmażamy cebulę, lekko podlewamy wodą i chwilkę dusimy. Dodajemy zalewę, która nam pozostała z ananasa i startą marchewkę a gdy zmięknie dodajemy pokrojoną paprykę marynowaną i kawałki ananasa. 6 ząbków czosnku kroimy drobno i również dodajemy do garnka. Całość podsmażamy i dusimy do zmięknięcia a następnie dodajemy 5 łyżek octu winnego i 6 łyżek sosu sojowego. Dodajemy 12 łyżeczek cukru i 2 łyżeczki przyprawy curry. Delikatnie całość mieszamy. W trakcie w 3/4 szklanki wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do garnka. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy wszystko się ze sobą połączy a składniki będą miękkie zmniejszamy ogień i wrzucamy usmażoną rybę . Delikatnie mieszamy i podgrzewamy rybę.
Krok 4 - Ryba w sosie słodko-kwaśnym foto
5
Całość przekładamy do naczynia. Doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. To co nam zostało przykrywamy folią aluminiową i albo wstawiamy do lodówki albo zostawiamy na blacie w kuchni.
Krok 5 - Ryba w sosie słodko-kwaśnym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 30.07.2016 13:01
Bardzo smacznie.
Bernadeta1 22.05.2016 18:21
smaczna rybka
krokus 20.05.2016 21:27
smaczny pomysł
afrodyta 20.05.2016 20:35
Wspaniała rybka :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak