Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto jabłkowe z bakaliami

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 4 szt
jajko 4 szt
mąka pszenna 0,5 kg + do wysypania formy
cukier 1 szkl
olej 1/3 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
cynamon 1 łyżka
bakalie 3 garście
płatki migdałowe 6 łyżek
tłuszcz do formy

Porada

Potrzebujemy: tortownicę o śr. ok 25 cm, 2 miski, sitko, blender ręczny z trzepaczką

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jabłkowe z bakaliami

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Jabłka obieramy i siekamy w średniej wielkości kostkę, po czym dodajemy cukier, dokładnie mieszamy i odstawiamy. Odlewamy ewentualny sok puszczony przez owoce. W misce łączymy suche składniki (najlepiej przesiać). Miksujemy z jajkami i olejem. Dorzucamy odsączone jabłka z cukrem, następnie cynamon i bakalie i dokładnie mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy, dekorujemy płatkami migdałów i pieczemy maksymalnie godzinę – „do suchego patyczka”.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bryndzia93 20.05.2016 16:27
Świetne ciasto :)
Renataj 20.05.2016 11:31
Prezentuje się bardzo apetycznie:)
IKrakowianka 19.05.2016 21:15
bardzo apetyczny wypiek
krokus 19.05.2016 20:55
wygląda bardzo smacznie i te chrupiące migdały, mniam
2milutka 19.05.2016 19:44
super ciasto
agnieszka214 19.05.2016 18:51
Proste ciasta są najlepsze
Adamorek 19.05.2016 18:28
super wygląda
Konczi 19.05.2016 18:28
pysznie wygląda :)
Bernadeta1 19.05.2016 18:23
na pewno pyszne ciasto
Kolorowa 19.05.2016 18:09
Smacznie wygląda.
Lis 19.05.2016 18:06
Super ja to ciasto znam pod nazwą "jabłecznik włoski"

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak