Grillowane steki karkowe teriyaki podane z lekką sałatką z pomidorów malinowych i cebuli czosnkowej

Grillowane steki karkowe teriyaki podane z lekką sałatką z pomidorów malinowych i cebuli czosnkowej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Steki

  • karkówka wieprzowa

    40 dag
  • sos tariyaki

    6 łyżki
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • pieprz kolorowy ziarnisty

    2 łyżeczki
  • papryka słodka mielona

    1 łyżka

Sałatka

  • pomidory malinowe

    3 sztuki
  • Cebula czosnkowa

    1 sztuka
  • oliwa z oliwek

    2 łyżki
  • sól i pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

1. Mięso dzielimy na 2 kotlety. Lekko rozbijamy tłuczkiem przez folię (steki mają być grube). Nacieramy pieprzem kolorowym. Olej, sos teriyaki oraz słodką paprykę dokładnie mieszamy w misce. Wrzucamy steki, dokładnie nacieramy marynatą, wstawiamy na minimum godzinę do lodówki.

2. Steki grillujemy po około 7-8 minut z każdej strony (na grillu lub patelni grillowej). W czasie, gdy się grillują przygotowujemy sałatkę: pomidory myjemy i kroimy w grubą kostkę, mieszamy z drobno posiekaną cebulką i oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem.

3. Gotowe steki układamy na talerzach z dużą porcją sałatki. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

krokus

18.05.2016 22:03
dobry kawałek mięsa ;)

Maridka19

18.05.2016 16:02
Pyszna propozycja na obiad :)

Ania321

18.05.2016 15:25
Smaczne danie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat