Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śniadaniowa bułka maślana

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

drożdże 20 g
mleko 3,2% 1 szklanka
cukier 0,5 szklanki
jajko 2 szt
masło 0,5 kostki
mąka pszenna typ 450 500 g
sól 1 szczypta

kruszonka

cukier 2 lyzki
masło 3 lyzki
mąka pszenna typ 450 4 lyzki

oraz

jajko do posmarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Śniadaniowa bułka maślana


Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłym mleku, dodać roztopione masło, roztrzepane jajka, wymieszać. Wsypać mąkę pszenną i sól. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie uformować podłużny bochenek, włożyć do formy wyścielonej papierem, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do napuszenia. Kruszonka: składniki posiekać lub wyrobić w palcach (ja siekam zawsze w rozdrabniaczu). Wyrośniętą bułkę posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonka i piec ok 30 minut w 170 stopniach. Wyjąć z piekarnika, lekko wystudzić. Najlepiej smakuje na ciepło, a na drugi dzień opieczona w tosterze

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malgorzata549 19.05.2016 10:53
uwielbiam pieczywo maslane zwłaszcza na śniadanie
Janina 18.05.2016 16:35
Wspaniała bułeczka i w dodatku z kruszonką;))
dodi 18.05.2016 11:39
ale apetycznie dzisiaj
Ola1984 18.05.2016 09:33
Przepyszna bułka :) Do tego świeże masełko, kubek mleka i mamy prawdziwą ucztę.
RenataZ-et 18.05.2016 09:02
idealna bułka na śniadanie :)
Konczi 18.05.2016 08:30
uwielbiam takie wypieki
irenka 17.05.2016 23:20
przepyszna bułeczka
benka 17.05.2016 19:37
Domowe pieczywo najlepsze :)
krokus 17.05.2016 19:35
pychotka , wygląda bardzo smacznie
cukiereczek 17.05.2016 16:59
puszysta,pachnąca,świeża

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak